Dec
4
2012

Informacija za ljubitelje atletike i one koji će to postati!

 

 

 

U Zagrebu je,  u organizaciji Hrvatskog atletskog saveza, održan seminar za atletske trenere na kojem je nazočilo oko 120 atletskih trenera, a predavači su bili: Vesna Babić, Renata Barić, Marko Jakopović,  Mladen Katalinić, Mladen Kršek, Marijo Baković i Ivan Ivančić.

Osim permanentnog usavršavanja, seminar je bio i preduvjet produljenja licence za 2013. godinu.
U sklopu seminara održano je proglašenje najboljih atletičara za 2011. i 2012. godinu. Najboljom atletičarkom za 2012. godinu proglašena je Sandra Perković dok je istu titulu za 2011. godinu ponijela Blanka Vlašić. Najbolji atletičar za 2011. godinu je Nedžad Mulabegović koji je istu titulu podijelio s Martinom Marićem za 2012. godinu. Najboljim trenerima u 2011. proglašeni su Bojan Marinović i Joško Vlašić dok je za 2012. godinu ta titula pripala Ivanu Ivančiću. Najbolji klub u 2011. i 2012. godini je AK Dinamo-Zrinjevac.

 

Naš trener  Miroslav Vranić prof.kinez. koji je uz Lahora Marinovića zaslužan ua sve rezultate i uspjehe AK Maxsimvs Poreč također je prisustvovao gore navednom seminaru i u nastavku donosimo kratak izvještaj:

 

Nakon dolaska registracije i sudionika, (bilo nas je oko stotinjak), usljedilo je predavanje prof. Vesne Babić. Profesorica je sudjelovala na jednoj konvenciji (2012 European Sprints and Hurdles Conference) u Coventry-ju, Velika Britanija, točnije na University of Warwick, 10-11. Studenog ove godine i prezentirala nam je ukratko sadržaj i predstavila predavače koji su izlagali tijekom ta dva dana. To su uglavnom bili poznati svijetski treneri koji su radili sa najboljim sprinterima svijeta od Carla Lewis-a , preko Leroya Barrela, do aktualnog olimpijskog pobjednika na 110 m prepone Ariesa Merritta.

Zanimljivo izlaganje upotpunjeno je fotografijama i informacijama vezanih za programiranje olimpijskog ciklusa i dugoročnog plana stvaranja šampiona.

 Dalje, veliku pozornost izazvalo je predavanje dr. Renate Barić sa temom “Uloga psihologa i psihološke pripreme u atletici” te su treneri velikim pljeskom zahvalili na odličnom predavanju u kojem su sigurno našli nešto za primjenu u svojoj domeni.

Izlaganje teme “Doping lista 2013″ Marka Jakopovića nije nam ponudila ništa novo, već nas samo podsjetila da doping može biti gotovo sve što povećava performanse i podiže znatno kvalitetu izvedbe samog sportaša. U sklopu istoga spomenuta je uska sprega između medicine, farmakologije i sporta.

Izlaganje Mladena Katalinića bilo je na temu “Strucna komisija – nove smjernice rada i osnivanje ekspertnih timova”.

U drugom djelu seminara trener Mladen Kršek je pričao o treningu izdržljivosti i izlagao neke svoje trenažne makrocikluse koje je primjenjivao sa trkačima na srednje u duge pruge.

Prof. Marijo Baković je prezentirao “Izvještaj s IAAF CECS Level 1 Lectures course – Talin, Estonija 2012″ u kojem nas je upoznao sa novim metodama u radu sa djecom i mladima, odnosno projekt IAAF-a koji bi trebao uskoro zaživjeti i kod nas.

Na kraju je Ivan Ivančić, trener Sandre Perković, olimpijske pobednice u bacanju kladiva govorio o protekloj sezoni u kojoj je ona imala brojna natjecanja i sudjelovanje na olimpijadi.